Music Emotion (NL)

AUDIOVECTOR QR 7 REVIEW

Striking the right chord

“I cannot remember hearing a speaker in this price range with such good sound quality, this ensures that I can enjoy my favorite music every time with a big smile on my face. This QR 7 manages to strike just the right chord with the listener, a speaker you can be truly proud of.” René Smit writes in this dutch review in Music Emotion.

See the whole review below.
____________________________________________________________________

Na het recenseren van verschillende monitorluidsprekers kan het contrast met de Audiovector QR 7 vloerstaande luidspreker, die importeur Tophifi bij mij komt afleveren, niet groter zijn. De lijn leek al behoorlijk compleet met een stand, twee vloerstaande modellen, een center speaker en een subwoofer. Toch vond Audiovector dat er ruimte was voor uitbreiding in de vorm van deze QR 7, het nieuwe vlaggenschip van de serie.

Net als alle andere modellen uit de serie maakt dit topmodel gebruik van de beproefde Gold Leaf AMT band-tweeter. Deze wordt beschermd door een fijnmazig verguld gaas dat tevens dient als, zoals Audiovector het noemt, S-Stop filter geïnspireerd op de in opname studio’s gebruikte POP filter. Deze zorgt voor een rustiger en vloeiender weergave van de hoge tonen van bijvoorbeeld harde ‘s’- en ‘t’-klanken. Net als zijn kleinere broer, de QR 5, is deze QR 7 een echt drieweg systeem. Naast de 6 inch middentoner beschikt de luidspreker over maar liefst twee 8 inch woofers. De fabrikant spreekt van Pure Piston Dual Magnet drivers, welke in de praktijk minder last zouden hebben van vervorming ten opzichte van aluminium of diamant drivers. Dit alles resulteert in een warme en precieze, gedetailleerde weergave die toch dynamisch en muzikaal is. Het membraan van de luidsprekerunit is gemaakt van een nieuwe drielaags sandwichcombinatie bestaande uit aluminium, dat zorgt voor de stijfheid, en zachtere materialen. Om de laagweergave nog extra te ondersteunen is de kast voorzien van een Q-port bassreflex die, in tegenstelling tot veel andere luidsprekers, afstraalt naar de vloer. Om de juiste afstand tussen de poort en bodem te waarborgen is de speaker voorzien van een plint die tevens ervoor zorgt dat de luidspreker stabiel staat. Inwendig lijkt de opbouw enigszins op een transmissielijn. Alles bij elkaar resulteert dit in een frequentiebereik dat loopt van 28 Hz tot 52 kHz. Met een impedantie van 6 ohm en én gevoeligheid van 90,5 dB is deze QR 7 gemakkelijk aan te sturen door om het even welke (stabiele) versterker. Zoals gezegd is deze speaker echt een grote jongen; 114 x 25 x 40 cm, om precies te zijn. Aan de achterzijde is een set aansluitterminals voor single wiring te vinden. Qua afwerking heb je keus uit White silk, Black piano of Dark walnut fineer. De afwerking is, zeker afgezet tegen de prijs, uitstekend te noemen. Standaard wordt de speaker geleverd met een afneembaar frontdoek welke middels magneten op de kast geplaatst wordt.

Speelklaar maken

Het forse formaat van de speaker zorgt ervoor dat ze slechts met moeite op dezelfde plek kunnen staan van de normaal door mij gebruikte Audiovector R3 Arreté. Visueel is deze opstelling in mijn woonkamer net iets te veel van het goede, grondig schuiven met onze meubels zou dit op kunnen lossen maar mijn wederhelft denkt daar duidelijk anders over. Het is dus op voorhand al duidelijk dat het zal blijven bij een logeerpartij van enige weken, en zeker geen permanente relatie. Het aansluiten op mijn referentie set is simpel. De stevige single wire aansluitterminals zitten vrij laag in de kast, net boven de plint, waardoor er niet veel spanning op de luidsprekerkabels komt te staan omdat ze niet in de lucht hangen. De gebruikte kabels zijn van Atlas Cables, type Ascent Grun. Een kabel die neutraal klinkt en meer dan voldoende transparant om verschillen in luidsprekers aan het licht te brengen. Mijn Devialet Expert 220 Pro-versterker mag de speakers aansturen en als bron fungeren een Bluesound Vault en Funk Vector-draaitafel. Streaming via Roon met de Devialet als end point.

Alle bekabeling is van Atlas Cables, net als de verdeeldoos van waaruit de set van stroom voorzien wordt. Over stroom gesproken, de EOS Modular verdeeldoos wordt rechtstreeks vanuit de meterkast gevoed via een separate audiogroep. Hiervoor is een AHP Klankmodule geplaatst die de standaard schakelautomaat vervangt.

Luisteren

Lana del Rey mag het spits afbijten met haar meest bekende nummer Videogames. Haar stem klinkt echt groot en helemaal los in de luisterruimte wat de illusie wekt dat er daadwerkelijk een persoon staat. De snaredrum staat ver naar achter in het beeld en klinkt droog en strak zoals het hoort. In de breedte blijft het geluid wat aan de speakers plakken maar dit zal grotendeels te maken hebben met de plaatsing van de speaker in de ruimte. Iets meer vrijheid rondom zal dit ongetwijfeld oplossen. Van het overbekende album ‘Unplugged’ van Eric Clapton, destijds een referentie voor veel ‘audiofielen’, kies ik voor Layla. Het hoog van de bekkens sprankelt en het klinkt mooi lang door. De gitaarsolo is heerlijk om naar te luisteren, de klankkleuren zijn rijk en levensecht. Het stereobeeld komt bij deze opname wat gemakkelijker los van de speaker in de breedte. De laagweergave is strak en diep maar nooit overdreven of aangezet. Gezien het formaat van de QR 7 en de wooferbezetting, gecombineerd met een grote baspoort, had ik verwacht dat het misschien wel te veel van het goede zou zijn in mijn luisterruimte. Maar niets is minder waar, het is uitstekend in balans met het midden en hoog. Wanneer het echt diep gaat trilt er af en toe iets mee in de ruimte, zoveel lucht wordt er verplaatst. Dat de speaker het uitstekend naar de zin heeft met live opnames is wel duidelijk dus ga ik op zoek naar nog wat dynamischere muziek. Ik hoef niet buiten de landsgrenzen te zoeken, Het album ‘The Naked Truth’ van Nederlands trots Golden Earring is een meer dan geschikte kandidaat. Twilight Zone klinkt fantastisch. De stem van Barry Hay klinkt krachtig, diep en vol en staat volkomen los in de ruimte. De solo’s van de basgitaar en akoestische gitaar zijn top, vooral het ritme van de basgitaar en het realisme vallen op. De drumkit klinkt strak en door de kracht in het laag weet de basdrum het gevoel van een liveoptreden in mijn huiskamer uitstekend over te brengen. Net als bij de eerder beluisterde tracks is het laag weer volledig in balans met het midden en hoog maar vooral heel realistisch. In mijn aantekeningen lees ik terug: “Heerlijk muziek beleven met deze speaker!”. Omdat het zo naar meer smaakt nog één livetrack om het af te leren. Wederom een MTV Unplugged-album, dit keer van Bruce Springsteen. Human Touch blijft een lekker nummer. De stem van Bruce wordt door de QR 7 heel direct en ‘in your face’ weergegeven maar op een manier die het heel realistisch maakt. De basdrum is vet en stevig en de stage is breed genoeg en vooral diep. Er is een hoog gehalte aan livebeleving, een bijna PA-achtige sound maar dan wel van topkwaliteit. Nu het duidelijk is dat deze speaker heel goed uit de voeten kan met live-opnames wordt het tijd om wat specifieker te luisteren naar het middengebied.

Kracht en doortekening

‘From Elvis in Memphis’ bevat voor mij één van zijn mooiste nummers In the Ghetto. De emotie in het nummer weet mij altijd te raken. De stem van Elvis is in deze opname prachtig gevangen en wordt door de Audiovector QR 7 fantastisch weergegeven. Wat een rijkdom aan klank, en dat gecombineerd met een levensechte afbeelding op ware grootte, dat zorgt voor kippenvel. Van Elvis Presley naar het album ‘Calling Elvis’ van Dire Straits is een leuk bruggetje maar de muziek staat mijlenver van elkaar af. Het nummer You And Your Friend is er één waarmee je, mits afgespeeld op een goede audioset, vriend en vijand kan imponeren. Geen probleem voor de QR 7; het gemak en de souplesse waarmee deze speaker de muziek weergeeft is verbluffend. Wat een kracht en doortekening zit er in het laag. Het is totaal niet wollig of te veel voor de luisterruimte. Onwillekeurig moet ik denken aan de uitdrukking “There is no substitute for cubic inches” wat de Amerikanen zo graag zeggen over de grote V8-motoren. De speaker voelt een beetje als zo’n V8, waar bijvoorbeeld mijn eigen Audiovector R3 Arreté als een volbloed Italiaanse sportwagen presteert. Hier- door missen de gitaren misschien een fractie ‘snap en bite’ ten opzichte van mijn twee maal duurdere referentie maar dat is niet waar het bij de QR 7 om gaat. Waar het wel om gaat is de manier waarop bijvoorbeeld de stem van Donny Hathaway in het nummer A Song for You weergegeven wordt. Ontzettend mooi en meeslepend, en ook horen we weer die kracht souplesse in het laag zonder een moment te overheersen. Het hoog is transparant en open en de felle aanslagen van de hoge noten op de vleugel klinken zoals het hoort.

Ademloos luisteren

Wil je ontdekken hoe diep het laag gaat, dan is Frozen van Madonna een uitgelezen nummer. De donkere diepe klappen hebben net niet de fysieke impact van een echte subwoofer maar zijn wel degelijk deels voelbaar. Eenzelfde donkere sfeer, gedragen door de laagweergave en dynamiek is te horen in Uninvited van Alanis Mori- sette. De klappen op de grote trom zijn indrukwekkend te noemen. Dit maakt de sfeer onheilspellend en donker. De gitaar gaat er snerpend en levensecht doorheen en het drumstel blijft helder en duidelijk hoorbaar. Helemaal los in het midden daaroverheen de ijle stem van Alanis. De prestaties in het laag die bijna een subwoofer evenaren werpen ook hun vruchten af bij het bekijken van

films en series. Zo kruipt de Netflix-serie ‘Stay Close’ nog meer onder mijn huid door het elektronische onheilspellende muzieklijntje dat onder sommige scènes zit. En bij het programma ‘Matthijs gaat door’, waarin veel livemuziek zit, gespeeld door de Sven Hammond Big Band, is het een feest om te bekijken en beluisteren. Een concert van Michael Bublé op Blu-ray Disc klinkt heel goed. De nummers Home en You’ll Never Find bekijk en beluister ik ademloos. De combi van beeld met een groots geluid is heerlijk. De QR 7 is fysiek een stuk groter dan mijn R3 maar lijkt bijna gemakkelijker om te gaan met de laagweergave in combinatie met de (luister) ruimte. Wanneer het volume omhooggaat wint de R3 het op gebied van subtiliteit en transparantie in het hoog en wordt de QR 7 wat feller. Terug naar muziekweergave zonder beeld om de sessie af te ronden. Donna Summer’s stem in het nummer State of Independance klinkt een fractie helderder. De achtergrondzangeressen zijn bijzonder goed verstaanbaar en de saxofoon knalt er doorheen. Je hoort precies wat er in de mix gebeurt. Wanneer het koor op de achtergrond inzet staat het fraai op hoogte en blijft de percussie hoorbaar. Met het opzwepende ritme heeft de speaker totaal geen moeite, het swingt echt de pan uit. Met Jezus to a Child van George Michael maak ik een einde aan de luistersessies. Wat wordt de stem heerlijk weergegeven. George staat een-op-een in de kamer. De soms wat aangezette ‘s’- en ‘t’-klanken in de opname worden effectief onderdrukt door het S-Stop filter zonder het volledig te onderdrukken. De mooie natuurlijke klankeigenschappen van de instrumenten worden prachtig voor het voetlicht gebracht. De prettige flow in de muziek blijft volledig overeind en zorgt voor ademloos luisteren.

Slotsom

Met de QR 7 zet Audiovector een luid- spreker neer die enigszins de oude tijden doet herleven. Een tijd waarin een luidspreker een fysiek voorkomen mocht hebben, en je als eigenaar trots kon zijn op je ‘grote speakers’. Ze trakteren op weergavekwaliteit die uitblinkt in moeiteloos presteren, een laagweergave die echt gewicht in de schaal legt, maar daarbij volkomen gecontroleerd blijft. Zelfs in een kleinere ruimte en net niet optimaal geplaatst. Een middengebied om van te watertanden en een hoogweergave waar de ‘grote jongens’ van weleer een puntje aan kunnen zuigen.

Transparant, open en snel maar toch volledig in balans met het midden en laag. Audiovector maakt tenslotte wel gebruik van de nieuwste techniek en materialen. Natuurlijk kan het beter, maar ik kan me niet heugen een speaker in deze prijsklasse beluisterd te hebben die er telkens voor zorgde dat ik met een grote lach op mijn gezicht van muziek zat te genieten! Deze QR 7 weet precies de juiste snaar te raken bij de luisteraar. Een speaker waar je met recht trots op kunt zijn.

Vi bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse på vores websted. Du kan finde ud af mere om, hvilke cookies vi bruger:
Nødvendige
Påkrævede cookies hjælper med at gøre webstedet brugbart ved at aktivere grundlæggende funktioner, f.eks. Diasfunktioner, og sikre fuld adgang til alle sider på vores websted. Hjemmesiden fungerer ikke optimalt uden disse cookies. Vi har betragtet disse som betalte og lagres derfor uden forudgående samtykke.
Expires
1 year
Name
wordpress_[hash]
Data processor
System
Purpose
On login, WordPress uses the wordpress_[hash] cookie to store your authentication details.
Expires
1 year
Name
wordpress_logged_in_[hash]
Data processor
System
Purpose
After login, WordPress sets the wordpress_logged_in_[hash] cookie, which indicates when you’re logged in, and who you are, for most interface use.
Expires
1 year
Name
wp-settings-{time}-[UID]
Data processor
System
Purpose
This is used to customize your view of admin interface, and possibly also the main site interface.
Expires
1 year
Name
comment_author_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
comment_author_email_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
comment_author_url_{HASH}
Data processor
System
Purpose
When visitors comment on your blog, they too get cookies stored on their computer.
Expires
1 year
Name
cookie_settings
Data processor
System
Purpose
Used to set your cookie settings

WELCOME TO THE WORLD OF AUDIOVECTOR

Please sign up to our newsletter to never miss out on big news, small essentials and exclusive news

STAY TUNED

Please sign up to our newsletter to receive exclusive news